Fågelresa till Arlau Schleuse

Arlau Schleuse

Om man är fågelintresserad, vare sig det är genom kikare eller kamera så är Arlau Schleuse en trevlig plats. Arlau är en flod i den tyska delstaten Schleswig-Holstein som rinner ut i Nordsjön.
Arlau Schleuse är namnet på den sluss som reglerar flodnivån men även namnet på det hotell som finns ca en mil norr om staden Husum i nordvästra delen av Tyskland. Hotellet ligger mycket isolerat mitt ute i den tyska delen av Vadehavet på gränsen till ett naturvårdsområde som heter Beltringharder Koog (röda pricken på kartan). Det är ett populärt ställe för både tyska och danska fågelskådare och fotografer. På kort gångavstånd finns två fotogömslen och ca 1-2 kilometer bort ligger ytterligare ett gömsle. För skådare är möjligheterna nästan oändliga, under vissa tider på året finns det enormt mycket fågel i området så det gäller nog mest att välja miljö och därmed de arter man vill skåda efter. Marsklandet är mycket öppet vilket gör det lite svårare för oss fotografer som gärna vill komma lite närmare, för fotografer är gömslena lämpliga att tillbringa en del tid i. Lite vass-och buskområden finns i närheten av hotellet så där kan man strosa runt och leta motiv med kameran. Hotellets trädgård kan också ge en del fina bilder eller obsar av småfåglar.
Jag har varit här två gånger, första gången med min fru i slutet av oktober 2015 och andra gången med en kompis i början av maj 2018. Vid första tillfället var vädret eländigt alla tre dagarna, dimmigt och regnigt vilket gjorde fotografering lite svårare. Då min fru Lisbeth konstigt nog inte är speciellt road av att tillbringa timmar i ett kallt fotogömsle så blev första gången lite mer av en rekognoseringstur inför nästa gång.

Båda gångerna använde vi oss av en resebyrå vid namn Happy Days som specialiserat sig på att arrangera hotellbokningar med halvpension där resenären tar sig dit på egen hand. Prismässigt är det rimligt, rummen är helt OK om man inte förväntar sig en massa lyx. Två nätter i enkelrum med frukost och 2x3 rätters meny på kvällen kostar i maj 2021 ca 1900 kr/person. Har fungerat alldeles utmärkt båda gångerna jag varit där. Man kan givetvis boka in sig på hotellet på egen hand om man så vill. Personalen är vänlig och trevlig och maten är god. Även om det för det mesta är tyska språket som gäller så har jag inte haft några problem att göra mig förstådd med min gamla dåliga skoltyska och en del engelska.

I början av maj 2018 åkte jag och Stefan, en kompis iväg på en kombinerad foto- och inköpsresa, vi hade bokat två övernattningar på hotell Arlau Schleuse.

Från Falkenberg tar det ca 4,5 -5 timmar att ta sig dit med bil så är man lite morgonpigg och kommer iväg hyfsat tidigt så är man framme vid lunchtid vilket ger fotomöjligheter under eftermiddag och kväll. Efter incheckning så tog vi båda med oss kameran och gick ut en liten tur mot de två gömslena, det är skönt att sträcka på benen efter en lång bilresa. Den första fågeln vi såg och fotade var en Blåhake, en art som finns i området och ofta ses även i hotellets trädgård.Sävsångare och Sävsparv höll till i vassområdet så det blev lite bilder på dom också. En Gök satt i en buske och när den tursamt flög i rätt riktning fick jag en hyfsad bild på den. Väl framme vid första gömslet såg vi Smådopping och ett Skäggdoppings par som förmodligen hade ett bobygge på gång inne i vassen.

Det blev inga bilder med Skäggdoppingens ungar på ryggen, vi var lite för tidiga på säsongen, men en hel del fina bilder på de vuxna fåglarna.

De två fotogömslena som ligger mycket nära varandra är placerade i varsin riktning, i den vi observerade Skäggdoppingen från blickar man ut över en liten sötvattensdamm medan man från det andra gömslet blickar ut över en mycket stor saltvattensdamm vars nivå tydligen regleras av tidvattnet. När vi var där var det mycket låg nivå i havsvattendammen och fåglarna befann sig ganska långt ut från gömslet. Så det blev inga bi