top of page

Resa till Härjedalen maj 2023


Brushane (hona)


Min resa mot Härjedalen startade ifrån min bostad i Halmstad och målet var att filma dubbelbeckasinspel i Norge samt att samla på mig material till min föreläsning om Härjedalen. En bidragande orsak till valet av tidpunkt berodde på att jag planerade in att på hemvägen vara med på Naturfilmarnas möte i Dalsland. Så att säga två flugor i en smäll.

Första anhalten var Fulufjäll och Njupeskär i Dalarna för att fota och filma vattenfallet samt dess omgivningar. Tyvärr var dalen avspärrad till fördel för den häckande jaktfalken som jag dock trots intensiv spaning inte kunde hitta.

Sedan bar det iväg upp mot Härjedalen och på vägen dit passerade jag Sveriges högst belägna by Högvålen, belägen 830 meter över havet.

Byn är omgiven av fjällryggar och vidsträckta myrmarker. Hit flyttade Joe Hill som ung innan han emigrerade till USA. Joe Hill kämpade för social rättvisa och för bättre villkor för arbetare i USA. Han var aktiv i fackföreningen Industrial Workers of the World, IWW. Sånger med fyndiga texter var hans signum och ofta hämtade han melodierna från kända psalmer och väckelsesånger, som gjorde att de kändes igen. Sångerna användes vid demonstrationer och strejker runt hela USA. Fler stora artister har tagit upp hans sånger och världsartister som Bruce Springsteen, Johnny Cash och Bob Dylan har inspirerats av Joe Hill.

Han avrättades den 19 november 1915 i Salt Lake City för ett mord på en polisman. Om han var skyldig eller ej är fortfarande oklart, men inom den amerikanska arbetarrörelsen sågs han som oskyldigt dömd. De ansåg rättegången riggad på grund av hans politiska engagemang och har sen dess hyllat Hill som närmast en politisk martyr.

Natten tillbringades i husbilen mellan Funäsdalen och Mittådalen och mitt i natten blev jag väckt av renar som gnuggade sig mot bilen. Så var det dags att bege sig upp en bit i Norge för att filma dubbelbeckasiner. Väl på plats kunde jag bara konstatera att vädret var på tok för dåligt och att spelet inte kommit igång riktigt. Stor besvikelse men det blev några foton trots allt. Nästa år…


Dubbelbeckasin


Det var bara att ta nya tag och som väl var så var brushanarna uppe på Flatruet igång så där fick jag väldigt bra film och foto trots 2 grader och horisontellt snöfall. På natten blåste det upp till 24 m i byarna vilket gjorde att husbilen gungade rejält vilket innebar att jag fick gå ut och spänna stödjebenen mer och mer eftersom de gungade sig ner i marken.

Brushane

Brushane i starkt ljus


Som ni ser på detta foto så var det stundtals hårt ljus vilket innebar att jag fick gå över till att fota motsols för att få lite mer dramatiska foton istället för ”utbrända” foton. Se nedan.

Brushane i motsol och negativ kompensation


När man ligger ner och fotograferar och filmar så händer det att naturen kommer till en och fåglarna blir i många fall nyfikna och man kan få väldigt närgångna foton eller film. Det är som Thomas Bannerhed skrev i sin bo, att sätta sig på en stubbe och låta sig förstubbas. Nedan en grönbena som landade på en tuva endast fyra meter ifrån mig.

Grönbena


I övrigt kan det nämnas att i Storsjö, Kyrktjärn, var där upp till 7-8 simsnäppor som för övrigt var offer för en ständigt jagande sparvhök. Svarthakedoppingarna låg på ägg och en del av dem höll fortfarande på med uppvaktning av sin partner.

Smalnäbbad simsnäppa

Svarthakedopping


Sedan till det sorgliga vilket jag också filmade (med drönare) och det materialet skall jag använda i min kommande YouTube film om Härjedalen. Fjällkällan, en fritidsby, känd för att lavskrikorna är så tillgängliga och att det just här häckar tretåig hackspett. Nu hade man avverkat denna till synes totalt värdelösa skog ekonomiskt sett. Man hade endast lämnat en ca fem meters rand mot fritidsbyn för att det inte skulle se för illa ut. Till min glädje såg jag att både lavskrikorna och en tretåig hackspett var kvar men det är nog bara en tidsfråga innan de får se sig om efter nya passande habitat. Sorgligt att se!


Tretåig hackspett


Lavskrika


Lavskrika


Efter en kall men härlig vecka med många träffar med mycket intressanta personer bar det hemåt mot Dalsland och ett väldigt trevligt möte med naturfotograferna i Tresticklans nationalpark.


Är ni intresserade av mina YouTube filmer så finns de här:


Göran Johansson96 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page