20210516

Utflykt till Bollalt

Vårt mål för dagen var Bollalt, en liten naturskön by i södra Halland. Vi var sju personer som trotsade det för dagen vackra vädret. :-)  Regnet uteblev trots utlovade regnskurar. Samlingsplats var Bollaltegården som ligger naturfint vid en ljunghed. Kulturreservat Bollaltebygget bildades 2008 med syftet att bevara den unika kringbyggda gården och att återskapa ett ålderdomligt öppet odlingslandskap som det såg ut i södra Hallands skogsbygder fram till 1900-talets början.

Redan vid parkeringen sjöng göktytan och efter ett tag svarade en annan göktyta. Vi vandrade de ca 800 meterna ner till ån Blankan där vi besökte en skvaltkvarn som reparerades 2013. Forsärlan visade upp sig fint och gärdsmygarna förgyllde tillvaron.  Efter detta blev det en rundvandring runt gården upp på ljungheden där buskskvättorna bjöd på fina obsar  och sedan var det dags för en fika nere vid grillplatsen vid Krokån. Sist men inte minst var vi tittade till det fiskgjusebo som Thomas och jag satte upp i våras. Här hade fiskgjusarna haft otur i 3 år med nedblåsta bon, som väl var skedde det inte under häckningen. Det ser ut att bli en lyckad häckning då honan låg på boet och vi avlägsnade oss fort. Nu kommer detta bo att vara tillgängligt många år framöver.

image4.jpeg

Bollaltegården

image3.jpeg

Uno Johansson begrundar de stenar som murats in i skorstenen för att hindra gnistor från att antända taket.

image5.jpeg

Utsikt ända till havet uppe ifrån ljungheden

image2.jpeg

Uno och Eva kikar in på det dunbolster som jag (Göran Johansson) sov på som någon gång i min ungdom. Senare skänktes det till gården.

image0.jpeg

"vår" grillplats nere vid Krokån.

Björkasjö runt

Inget väder stoppar en exkursion i den nyutsprungna bokskogen! Det var inte jättegott om fågel i terrängen runt Björkasjön denna regniga söndagsförmiddag men väl vackra vyer och nya lärdomar om skogens biologi presenterade för åtta tappra medlemmar av engagerade reservatsförvaltaren Mikael Stenström. Till sist hittade vi ett vindskydd med vidunderlig utsikt där vi kunde avnjuta en välförtjänt rast efter en halvmils vandring.

Anders l 2.jpg
Anders L 3.jpg
Anders L 1.jpg

Vandring med Thomas Andersson.

Det finns många sjöar som är värda att runda i denna härliga årstid. På tisdagskvällen hade föreningen valt Knobesholmssjön i Asige att vandra runt. Det bjöds på ett ljuvligt väder, skogs- och drillsnäppa och som grädde på moset noterade vi minst en storlom långt ut i sjön.

knob1.jpg
knob3.jpg
knob2.jpg