top of page

Platser jag minns, Torhamns Udde


Torhamns udde eller som det lokalt heter Udda Änna är så långt ut på Torhamns udde man kan komma. Varför åker man hit då? Torhamn återkommer regelbundet som en av de 10 fågellokaler i Sverige som rapporterar flest fågelarter i Artportalen. Här finns också en fågelstation med ringmärkning. Udda Änna är den röda markeringen på kartan.

Många flyttfåglar följer kusten när dom flyttar, både norr- och söderut. Det innebär att Udda Änna är en perfekt plats att observera/fotografera från. Jag var där som deltagare i en fotokurs i början av augusti en tid som borde vara lämplig för en del vadares flyttning söderöver. De två målen med kursen var att fotografera flygande vadare och att fotografera fåglar från ett tältgömsle, allt med bistånd från en kursledare vid namn Tony Svensson, som förutom att vara en skicklig fotograf dessutom är en hejare på fåglar. Vi var tre elever, tre pensionärer som i början av juli 2017 samlades i Torhamn en fredag vid 12-tiden. Ett Torhamn som tyvärr bjöd på mulet och grått väder.

Vi bodde i en hytte i Torhamns hamn med självhushåll som det heter. Hamnen som även fungerar som gästhamn hade också en relativt stor husbilsparkering med eluttag. Som tur var fanns det en alldeles utmärkt restaurang 50 meter från hytten så självhushållandet bestod i att fixa frukosten.

Efter en kort presentation av kursledare och deltagare vidtog första momentet, fälla ihop ett tältgömsle. Vi skulle alltså fälla ihop ett pop-upp tält stort nog att stå i till en liten rund anordning som går in i en förvaringspåse. Inte så lätt som det ser ut, de här själv-resande tälten kämpar verkligen emot att bli nedstoppad i en förvaringspåse igen när dom väl vecklats ut. Efter ett antal svettiga försök blev vi alla godkända av kursledaren Tony.

Nu var det dags att ta fram kameran. Efter en kort biltur ut till Udda Änna gick vi ut för vår första eftermiddags/kvälls fotografering. Vi strosade runt lite och letade fågel lite här och där, området är stort och består av en stenig kustlinje innanför kusten så finns ett område med betesmark och lite längre in åt land så dominerar buskar och småträd landskapet. Det går betande kor och en tjur i området, för en stadsbo som mig så var tjuren mycket respektingivande även om den saknade horn.

Jag hade planerat att fotografera Skräntärnor som normalt finns i Blekinge men jag varken såg eller fick bild på någon. Andra tärnor däremot fanns det gott om, jag fick en hel del bilder på Fisktärna, Silvertärna, Kentsk-och Småtärna. Det fanns gott om flockar med små Kärrsnäppor som flög runt och letade mat överallt i området. Vädret var gråmulet med en och annan solglimt. Det blev lite bilder på minneskortet innan det var dags att åka tillbaka till hytten igen. Efter en god middag på den lokala restaurangen och en del ”gubbasnack” drog vi oss tillbaka, det var planerat en tidig morgon dagen därpå. Den tidiga morgontimmen bjöd på regn, ett ihållande regn som omöjliggjorde våra planer på gömslefotografering. Vår kursledare Tony fixade snabbt ihop grejor för en liten bildvisning i hytten, fågelbilder han tagit under sina resor runt i världen. Regnet upphörde efter ett par timmar och efter en lunch på den lokala pizzerian så åkte vi iväg till Udda Änna ännu en gång, det var fortfarande mulet och lite dimmigt och regnet hängde i luften. Vid ett tillfälle, ute på en udde blev vi lite oroade över att tjuren inte gillade vår närvaro och tydligt talade om detta genom ett hotfullt brölande. Vi stod med ryggen mot vattnet och enda flyktvägen var en liten pir vi kunde gå ut på. Efter en stunds brölande så lugnade tjuren sig och flyttade sig så vi kunde komma förbi.

Vi gick runt i området (där tjuren inte fanns) och fick lite bilder på Hämpling, Rödbena och plötsligt dök en Havsörn upp i dimman och försvann lika fort. Efter ett par timmar var det middagspaus, och vädret för kvällen var utlovat att bli torrt och med chans för sol så nu skulle det fotas flygande vadare hela kvällen.

Från hytten till Udda Ännas parkering tog det ca 5 minuter med bil så det var inga långa avstånd. Vi traskade ut till Udda Änna och passerade fågelstationen på vägen. Det var en bit att gå, kanske någon km men det fanns fåglar i träd och buskar på vägen så vi traskade på vid gott mod. Vädret var omväxlande solsken och molnigt.

Väl framme kom vi snart underfund med proceduren man använde, en tubkikare var riktad norrut och där upptäcktes de vadarsträck som flög hyfsat nära land tidigt och alla kunde göra sig beredda på ”att nu kommer det en flock med Storspov.” Trots att man var förberedd på en flock vadare så var det inte helt lätt att se dom i tid i alla fall, en del flög lågt, andra högt och alla flög mycket snabbt. Men det blev en hel del bilder och även om det ofta var samma fågelarter så var jag mycket nöjd med resultatet. Jag är ingen artjägare utan vill hellre ha hyfsade bilder så detta passade mig perfekt. Mellan vadarsträcken så kunde man fokusera på att fota tärnor som det fanns rikligt av i alla riktningar.

Ett Knölsvansdrama utspelades med oss på första parkett, jag kan inte avgöra om det var ett slagsmål eller ett försök till ofrivillig parning som inträffade, (om nu sådana sker i Knölsvansvärlden) det var i alla fall inget svanpar och efter ”vad det nu var” så simmade de båda åt varsitt håll. Det såg mycket våldsamt ut men vid parning i vatten får man känslan av att den ena parten dränks. När ljuset började bli för dåligt för vidare fotografering så var det dags att åka hem och hålla kväll.

Sista dagen bjöd på gömslefotografering i en mindre vik som kvällen innan lockade många vadare. Denna morgon fanns där inga, efter ett tag i tältet så dök en Grönbena upp men det var den enda behållningen av tältfotograferingen. Efter någon timme så avbröt vi gömslefotograferingen och nu vidtog det vi övat på första dagen, slå ihop tält-eländet när det blåser. Vi lyckades väl mer eller mindre bra men alla tält blev så småningom ihop packade. Vi uppsökte fågelstationen och då fångstnäten var uppe så fick vi följa med på en insamlingsrunda och se hur ringmärkningen gick till. Vi hade nog tur för i näten satt det Törnskata, Mindre Korsnäbb och Göktyta, så det blev lite handhållna närbilder på dessa fåglar. Vår fotokurs led mot sitt slut och efter städning av hytten, en sista lunch, var det dags att ta farväl av Tony och de andra deltagarna och bege sig hem.

Även om vädrets makter inte var på vår sida så tror jag att alla var mycket nöjda med kursen, vi hade det både lärorikt och trevligt hela tiden. Tony lärde mig ett och annat fototips som jag fortfarande använder mig av. Man blir definitivt aldrig för gammal för att lära nytt.

Nedan några länkar om Torhamns Udde för den intresserade.



FOF's Åke Hansson

153 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page