top of page

Ölandsresa 2016För fågelintresserade behöver Öland och Ottenby ingen närmare presentation, Ottenby är väl förmodligen Sveriges mest kända fågellokal, och under hösten 2016 åkte jag med höga förväntningar och två kompisar dit för att fotografera fåglar. Tidpunkten i slutet av september, var en kompromiss som vi enats om då det fanns olika önskemål om lämplig tidpunkt för resan. Så vi hyrde ett hus i en vecka med början lördagen den 24 september, huset låg på södra Öland vid en plats som heter Källa (svart markering), en kort bit norr om Enetri på Ölands södra östsida. Huset var alla tiders om än lite till åren och ganska nedslitet men för våra behov räckte det alldeles utmärkt. Närheten till Ottenby var mycket positivt. Innan resan hade vi fått tips om olika platser vi ville/tänkte besöka, Stenåsa (röd markering) och Beijershamn (blå markering) stod högt på besökslistan förutom Ottenby förstås.


Om jag minns rätt så kom vi fram till huset och gjorde oss hemmastadda vid 14-tiden, då hade alla matinköp gjorts och allt var redo för vår första fototur på Öland. Så in i bilen och efter ett par kilometer så parkerade vi vid Ottenby fågelstation. Vädret var fint, solsken och relativt vindstilla. Vi strosade runt och försökte hitta lämpliga fotomotiv. Några sälar låg och vilade på stenarna och en flock med Stor- och Småskrake simmade omkring i en liten vik. Stora ansamlingar av Skarv fanns lite överallt. Så det blev lite bilder innan det blev för mörkt och det var dags att återvända till vårt hyrda hus. Under kvällsmaten lades planerna upp för nästa dags resmål Beijershamn.Det blev en tidig morgon med fint väder. I en bok hade jag läst att det fanns ett vassgömsle vid Beijershamn som lät intressant att besöka. Efter frukost så bar det iväg mot Beijershamn, efter en del felkörning så hittade vi rätt och kunde parkera bilen. Här fick vi av andra besökare höra att Beijershamn nog mest var en vårlokal och vi såg inte mycket fågel heller när vi gick längs med strandkanten. Vi var fast beslutna att söka upp vassgömslet i alla fall så vi traskade vidare, det enda vi kunde fotografera på vägen var några Kärrsnäppor som gick letade frukost en bit från oss. Efter vad jag upplevde som närmare en timmes vandring över kärr och genom skogspartier kom vi fram till en bryggliknande konstruktion som försvann ut i hög vass. Det här verkade lovande, nu borde gömslet vara inom räckhåll. På väg ut på bryggan kunde vi höra att det fanns Skäggmes i vassen. Bryggvandringen avslutades med en helt öppen plattform med bänk och bord och ett staket runtom. Inget gömsle alltså, det har nog funnits ett gömsle en gång i tiden men nu stod vi helt öppet på en plattform. Å andra sidan så fanns där inga fåglar att gömma sig för i heller, det var i stort sett helt fågeltomt bortsett från några Skrattmåsar en god bit bort. Besvikelsen var uppenbar, en lång vandring för ingenting.

Vi hade fika och mackor med oss som förtärdes som lite tröst och Skäggmesarna hördes närmre så vi tog fram kamerorna och fick lite bilder på dom. På väg tillbaka till bilen fann vi en genväg som gjorde återfärden något kortare. Efter en försenad lunch så körde vi till Ottenby igen och tillbringade eftermiddagen och kvällen i omgivningarna. Vi hörde talas om att en Taigasångare setts på vägen ner mot Ottenby så vi letade efter den ett tag utan positivt resultat.


Nästa dag var målet tidigt på morgonen Ottenby då vi visste att det fanns lite motiv på plats där, både vid strandkanten och i buskagen och trädgårdarna kring Långe Jan. Nu fick vi möjlighet till lite bilder i fint väder, där flög och simmade bland annat Prutgäss, Stor- och Småskrake, Ejder, Snatteränder och Skrattmås omkring oss vid strandkanten. Så vi satt i ett par timmar i strandkanten med den uppstigande solen i ryggen och fick en hel del bilder. Ett gäng Havsörnar höll till på en kobbe en bit ut. En Sparvhök flög förbi. När ”träsmaken” började göra sig påmind så strosade vi runt i buskagen och fick lite bilder på Kungsfågel, Trädkrypare, Starar, Rödhakar och en liten överraskning, ett par Nötkråkor landade i ett träd ovanför oss och stannade till en kort stund. Då rasslade det till ordentligt av kameraslutare, vi var ju inte helt ensamma på stället. Där fanns ganska många både fotografer och skådare, så Nötkråkorna väckte en del uppmärksamhet. Vi tillbringade hela dagen vid Ottenby och var mycket nöjda med det resultat vi fått av dagen. Många bilder att titta igenom och sortera efter kvällsmaten.

Nästa dag innebar en ny tidig morgon som tillbringades vid Ottenbys strandkant med samma fåglar på plats. Vår strategi var att besöka ställen på östsidan på morgonen och på västsidan av Öland på eftermiddag/kväll för att till största del ha solen i ryggen så mycket som möjligt. Jag blev mycket fascinerad av en Skrattmås som letade sandmask på lite för djupt vatten rakt utanför oss. Tekniken den använde för att nå ner till sandmasken var att den hoppade upp en bit och dök sedan ner till botten. Som synes lyckades den ibland. Blev många actionbilder på den.


Vi fick en massa nya bilder men inga nya arter så efter lunch så beslutade vi oss för att åka till

Stenåsa, vi hoppade över Naturbokhandeln denna gång och tog oss ner på stranden och satte oss ner för att hålla en låg profil. Jag hade köpt en ny kamera (Nikon D500) innan Ölandsresan och var ivrig att testa kameran mot flygande fågel, något den skulle vara exceptionellt bra på enligt reklamen. Objektivet jag använde var Nikons 200-500mm så jag hade hyfsad räckvidd. Där var inte mycket fågel där heller och väldigt få flygande som kom inom fotoavstånd. Här kom så nästa besvikelse, kameran lade bara av, svart skärm och helt död trots nyladdat batteri. Jag hade en reservkamera med mig men givetvis kvarlämnad i huset. Jag fick inte liv i kameran oavsett om jag slog av och på den, som en sista åtgärd tog jag ut batteriet och satte in det igen, och vips så var den igång igen. Detta hände två gånger under resan, läste sedan på nätet att det var något man kallade DBS (dead battery syndrom) och det blev senare åtgärdat med en uppdatering av kamerans processor och batteribyte utan någon kostnad för mig.

Trots mina problem så blev det i alla fall några bilder på ett par Kustpipare som nog var de enda fåglarna som kom tillräckligt nära vid Stenåsas strand. På väg hemåt sent på eftermiddagen körde vi ner vi till Gräsgårds hamn lite norr om vårt hyrda hus mest för att ta vara på den tid med fotoljus som var kvar. Såg inte mycket fågel här heller inom fotoavstånd, vi gick ut på en av pirarmarna i förhoppningen om att någon fågel skulle flyga förbi.Plötsligt blir det stor aktivitet bland en stor flock kärrsnäppor som vi inte sett på vår väg ut på piren. En Pilgrimsfalk var på jakt och skapade stor oro bland de små kärrsnäpporna. Så här blev det en del flygbilder till trots allt, ibland sker det positiva händelser också så förmodligen jämnar det väl ut sig i det långa loppet.

Även om vi hade en del tur med Pilgrimsfalken dagen innan så tog vår tur slut här, nästa morgon var det ihållande regn och enligt väderutsikterna så skulle det fortsätta regna ihållande i ett par dagar. Enligt plan skulle vi stannat till fredag den veckan men att sitta i stugan två dagar med regn lockade inte oss precis. Så onsdag förmiddag gick åt att städa huset efter oss och vid middagstid så började vi resan hem till Falkenberg något tidigare än ursprungligen planerat..

Sammanfattningsvis så blev jag nog lite missbelåten med Ölandsresan, jag hade ju hört så mycket positivt om alla Ölands fåglar/lokaler och hade troligen alldeles för höga förväntningar. Men i ärlighetens namn så tror jag att vi genom att lägga resan i slutet av september hamnade i en mindre aktiv fågelperiod, de flesta vadarna hade redan flugit söderöver och gässen och eventuella rariteter österifrån hade inte riktigt hunnit komma. Det faktum att vi inte varit här förut gjorde att vi hamnade lite fel ibland och visste inte alltid var vi skulle leta efter fåglar gjorde inte saken bättre. Vi ödslade förmodligen en hel del tid på platser som erfarna Ölandsresenärer inte hade besökt.

I fyra dagar hade vi fint väder och att det i slutet av september kan komma en del regn är ju ingen större överraskning oavsett var man befinner sig. Jag fick trots allt testat min nya kamera ordentligt när det gällde flygande fåglar och den tjänstgör fortfarande med den äran och utan anmärkning. Och visst fick jag en massa bilder att redigera/sortera när jag kommit hem, så helt tokig blev resan inte och nu är jag en del erfarenhet rikare och mitt bildarkiv har fyllts på med lite fina bilder. Nästa gång det blir Öland så vet jag lite bättre.
92 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page